Eigen bijdrage en vergoedingen
Leerlingenvervoer
Ieder kind heeft recht op onderwijs. Ouders of verzorgers moeten er zelf voor zorgen dat hun kind iedere dag op school komt. Meestal is dat geen probleem; de school ligt op loop- of fietsafstand of is zelfstandig met het openbaar vervoer te bereiken. Voor sommige kinderen is de situatie anders, bijvoorbeeld omdat ze een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of psychische handicap hebben. Of omdat ze zijn aangewezen op een speciale school die flink uit de buurt ligt.
Het uitgangspunt is dat kinderen zo zelfstandig mogelijk (eventueel onder begeleiding*) van en naar school reizen:
- Eerst bekijken we of uw kind met gebruik van eigen vervoer (fiets of bromfiets) kan reizen, al dan niet onder begeleiding.
- Uw kind met de eigen auto brengen en halen zien wij ook als mogelijkheid van eigen vervoer.
- We bespreken de mogelijkheden om met het openbaar vervoer te reizen, al dan niet onder begeleiding.
Leerlingenvervoer wordt toegekend van woning naar school en terug. Vervoer van en naar de voor- en/of naschoolse opvang valt niet onder leerlingenvervoer.
* Begeleiding is primair een taak van de ouders.
Eigen bijdrage en vergoedingen
EIGEN BIJDRAGE
Er wordt een eigen bijdrage gevraagd als uw kind onderwijs volgt op een (speciale) school voor basisonderwijs of voortgezet onderwijs. Of u dit moet betalen, hangt af van het verzamelinkomen van u en uw eventuele partner. Om dat te kunnen bepalen, kan een inkomstenverklaring van de Belastingdienst nodig zijn. Bepalen van de eigen bijdrage kan via de site van de VNG .
Het drempelbedrag wordt niet opgelegd als de leerling door lichamelijke, psychische, verstandelijke en/of zintuiglijke handicap niet zelfstandig kan reizen met het openbaar vervoer of fiets. Op het aanvraagformulier kunt u dit aangeven. Daarnaast zijn er medische verklaringen nodig van de arts/specialist die duidelijk omschrijven:
- Om welke handicap/beperking het gaat.
- Hoe die handicap/beperking het (zelfstandig) reizen met het openbaar vervoer of fiets belemmert.
- Waarom uw kind niet onder begeleiding kan reizen.
- Of uw kind vanwege zijn/haar beperking(en) alleen met begeleiding kan reizen met het openbaar vervoer of fiets. Of dat uw kind helemaal niet kan reizen met het openbaar vervoer of fiets, ook niet onder begeleiding.
Medische verklaringen mogen niet ouder zijn dan 2 jaar en niet afkomstig van uw huisarts.
ALLE VERGOEDINGEN OP EEN RIJ
De fietsvergoeding
Een fietsvergoeding is een vergoeding voor iedere kilometer die de leerling fietst. De kilometervergoeding voor de fiets is € 0,09 per kilometer gemeten langs de (kortste) fietsroute conform ANWB routeplanner. Wanneer een leerling niet zelfstandig kan fietsen, kan ook voor de begeleider een fietsvergoeding worden verstrekt. Wanneer een leerling (en eventueel de begeleider) een vergoeding ontvangt voor de fiets, dan is de vergoeding gebaseerd op de kilometers die de leerling fietst. Een retourtje per dag, langs de kortst begaanbare en veilige weg.
Vergoeding openbaar vervoer
De volgende vervoersvormen zijn aan te merken als openbaar vervoer: bus, trein, metro, tram, veerdienst.
Een vergoeding op basis van het openbaar vervoer wordt berekend met behulp van de website 9292.nl. We kijken daarbij naar de goedkoopst mogelijke wijze van openbaar vervoer. Dit hoeft niet in alle gevallen een maandabonnement te zijn.
Vergoeding aangepast vervoer
Onder aangepast vervoer wordt bedoeld vervoer per taxi, taxibus of speciale schoolbus.
Kunnen vervoersoorten ook worden gecombineerd?
Ja, er kunnen vervoersoorten worden gecombineerd. Wij willen de zelfredzaamheid van leerlingen bevorderen door ze ontwikkelkansen aan te bieden en maatwerk. De ervaring leert dat leerlingen die zelfstandig, met de bus of fiets, naar school reizen daar veel profijt van hebben. Niet alleen heeft het een positief effect op hun zelfvertrouwen, zelfbeeld en sociale activiteiten. Ook vergroot het de kans op vervolgonderwijs, stage of werk.