Welke wijzigingen geef ik door?
Bijstandsuitkering
Is uw inkomen te laag om zelf in uw bestaan te voorzien? Dan kunt u op grond van de Participatiewet in aanmerking komen voor bijstand. Deze uitkering is bedoeld als tijdelijk vangnet voor noodzakelijke kosten, zoals huur, eten en drinken.
De gemeente helpt u met het vinden van een baan, zodat u weer zo snel mogelijk een zelfstandig inkomen heeft.
Welke wijzigingen geef ik door in mijn uitkeringsituatie?
Als u een uitkering ontvangt, kan er van alles veranderen aan uw situatie. Het is belangrijk dat u de gemeente informeert over de veranderingen, zodat we samen kunnen kijken wat dit betekent voor uw situatie. In veel gevallen kunt u via het maandelijkse inkomstenbriefje wijzigingen doorgeven. En anders kunt u altijd het wijzigingsformulier gebruiken. In dit formulier vult u alleen die zaken in die veranderd zijn.
Bijvoorbeeld:
- U gaat samenwonen
- U verhuist
- U ontvangt een gift, wint een prijs of koopt een auto
- Uw rekeningnummer wijzigt
- U wilt uw bijstandsuitkering stopzetten
Uiteraard kunt u ook telefonisch contact opnemen met de gemeente om te bespreken hoe u een wijziging kunt doorgeven.
U ontvangt inkomsten uit werk of uitkering (anders dan via de gemeente)
Wijzigingen in uw inkomen geeft u zo snel mogelijk door aan de gemeente via een inkomensverklaring van de gemeente. De gemeente verzendt een inkomstenverklaring aan u rond de 16e van de maand. De inkomstenverklaring moet vóór de 24e weer retour gestuurd worden, met uitzondering van de maand december, dat moet voor 17 december terug zijn. De inkomstenverklaring levert u in, samen met een kopie van uw loonstrook of uitkeringsspecificatie, waarop het bedrag staat. De hoogte van uw inkomsten is van invloed op de hoogte van uw uitkering en het recht op bijstand. Ook onkostenvergoedingen die u ontvangt, moet u doorgeven aan de gemeente. Bijvoorbeeld als u vrijwilligerswerk doet.
Wanneer u uw inkomstenverklaringniet of niet tijdig inlevert kan de gemeente het recht op bijstand niet vaststellen en betaalt de gemeente uw uitkering niet uit. Tevens loopt u het risico dat de gemeente uw uitkering tijdelijk verlaagt.
U bereikt de pensioengerechtigde leeftijd
Als u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, stopt uw bijstandsuitkering en krijgt u een AOW-uitkering, tenzij u tussen uw 15e jaar en uw pensioengerechtigde leeftijd niet altijd in Nederland hebt gewoond. Omdat u dan geen volledige AOW-uitkering ontvangt, kunt u via de SVB een aanvulling op uw AOW krijgen.