Naar hoofdinhoud
Wormerland

Wanneer kom ik in aanmerking voor leerlingenvervoer?

Leerlingenvervoer

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Ouders of verzorgers moeten er zelf voor zorgen dat hun kind iedere dag op school komt. Meestal is dat geen probleem; de school ligt op loop- of fietsafstand of is zelfstandig met het openbaar vervoer te bereiken. Voor sommige kinderen is de situatie anders, bijvoorbeeld omdat ze een lichamelijke, verstandelijke, zintuiglijke of psychische handicap hebben. Of omdat ze zijn aangewezen op een speciale school die flink uit de buurt ligt.

Het uitgangspunt is dat kinderen zo zelfstandig mogelijk (eventueel onder begeleiding*) van en naar school reizen: 

  • Eerst bekijken we of uw kind met gebruik van eigen vervoer (fiets of bromfiets) kan reizen, al dan niet onder begeleiding.
  • Uw kind met de eigen auto brengen en halen zien wij ook als mogelijkheid van eigen vervoer.
  • We bespreken de mogelijkheden om met het openbaar vervoer te reizen, al dan niet onder begeleiding.

Leerlingenvervoer wordt toegekend van woning naar school en terug. Vervoer van en naar de voor- en/of naschoolse opvang valt niet onder leerlingenvervoer.

* Begeleiding is primair een taak van de ouders.

Wanneer kom ik in aanmerking voor leerlingenvervoer?

De tegemoetkoming in de reiskosten van het schoolvervoer van uw kind is afhankelijk van:

  • Is er sprake van de dichtstbijzijnde toegankelijke school?
  • Wat is de afstand tussen uw woning en de dichtstbijzijnde toegankelijke school?
  • Wat is de reistijd met openbaar vervoer?
  • Hoe zelfstandig is uw kind?
  • Een tegemoetkoming in de reiskosten van het schoolvervoer kan alleen worden verstrekt als uw kind naar een school gaat die het dichtstbijzijnd en voor uw kind toegankelijk is.

Voor leerlingen die naar een school gaan voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs of speciaal basis- of voortgezet onderwijs, wordt een afstandsgrens gehanteerd van 6 kilometer. Tenzij het gaat om een gehandicapte leerling. Vaak moet er sprake zijn van een structurele handicap waardoor uw kind niet zelfstandig kan reizen. De gemeente gaat in principe uit van de dichtstbijzijnde toegankelijke school. We gaan graag met u in gesprek over de verschillende mogelijkheden.

Meestal geen vergoeding naar praktijkonderwijs of leerwegondersteunend onderwijs
Leerlingen die naar het praktijkonderwijs of leerwegondersteunend onderwijs gaan, komen niet in aanmerking voor leerlingenvervoer, tenzij zij een ernstige lichamelijke, psychische, verstandelijke en/of zintuiglijke handicap hebben en als gevolg daarvan niet of niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen.